30 aug Waarom is goed kauwen belangrijk?
In de mond begint de reis van de spijsvertering. In de mond bevindt slijm (mucosa) hierin zitten enzymen die zorgen voor afbraak van voedingsstoffen. Door het kauwen ontstaat meer speeksel en worden de enzymen beter gemengd met het voedsel. Meer speeksel zorgt voor meer enzymen waardoor het voedsel in de mond beter afgebroken wordt. Na het slikken gaat de brok voedsel (bolus) via de slokdarm naar de maag. De maag zorgt voor de verdere vertering. Door de maagzuur wordt de bolus in kleinere voedselmoleculen omgezet en de voedselbolus wordt vloeibaar (chym). Wanneer je niet goed kauwt heeft de maag een grotere taak om de bolus om te zetten in chym. Niet alleen de maag maar ook de verdere spijsverteringsorganen; lever, galbaas, alvleesklier en darmen.
Ander functies van speeksel:
Bij goed kauwen ontstaat meer speeksel waarin enzymen bevinden die de voedingsstoffen afbreken. Dus goed kauwen zorgt voor een betere spijsvertering.
Er zijn onderzoeken gedaan dat mensen die goed kauwen alerter zijn. Met kauwen gaat de doorbloeding met name van slagader cerebri media beter. Deze slagader is bij 80% aangedaan bij een herseninfarct. Bij het kauwen wordt de voorste hersengedeelte (frontale kwab) gestimuleerd. De frontale kwab is een belangrijk gedeelte van de hersenen omdat het de rest van de hersenen controleert. De frontale kwab is onder andere verantwoordelijk voor onderstaande handelingen;
Literatuur
Erik Scherder laat je hersenen niet zitten uitgever Paperback
J.B.M Kuks J.W. Snoek Klinische neurologie uitgever Paperback
Sabrina Courteaux
Geplaatst op 15:42h, 30 meiKan kauwgum helpen?
Hester Wagenaar
Geplaatst op 10:04h, 10 juniBij kauwgom kauwen, is het nadeel dat er meer speeksel aangemaakt wordt voor het bevorderen van de vertering. De maag denkt dat er eten aankomt. De maag maakt daarom maagzuur aan. Kauwgom is voor je maag-darmstelsel niet aan te bevelen.