24 nov Wist jij dit al over je ogen?
- Onze ogen hebben 6 spieren
- In onze ogen zit een reflex die relatie heeft met de hartslag
- Onze ogen worden door 5 van de 12 hersenzenuwen aangestuurd
- Onze ogen zijn gemaakt om veraf te kijken
- Dat je oogspieren kan trainen
- Dat je ogen een nauwe relatie hebben met de dura mater (harde vlies)
Afgelopen module van de osteopathie opleiding ging het over neurocranium oftewel hersenzenuwen. Totaal hebben we 12 hersenzenuwen waarvan de 5 van de hersenzenuwen invloed hebben op onze ogen!
Functies ogen:
- Sluiten van de ogen: N Facialis (VII)
- Openen van de ogen: N Oculomotorius (III)
- Oogspieren: N Oculomotorius, N Trochlearis (IV) en N Abducens (VI)
- Lens: N Oculomotorius
- Pupilreflex: N Oculomotorius en N Opticus (II)
- Oculo-cardiale reflex: N Trigenimus (V) en N Vagus (X) is niet functioneel voor in het dagelijks leven
Van nature zijn de ogen gericht op het veraf kijken. Héél lang geleden stonden de ogen van de mens meer naar buiten gericht om een breder zichtveld te krijgen voor de vele vijanden (zoals de tijger). Bijvoorbeeld een hert heeft de ogen ook naar buiten gericht om de vijanden goed te kunnen zien. Naarmate de jaren komt de mens meer bovenaan de voedselketen te staan en is een breed zichtveld minder nodig. De ogen zijn meer naar binnen gericht om goed veraf te kunnen kijken. Het zien gebeurt via een speciaal type zenuwcel, via fotoreceptoren deze zijn aanwezig in het netvlies. Er zijn twee bekende fotoreceptoren bekend; kegeltjes en staafjes. De kegeltjes liggen met name in de gele vlek (fovae centralis) hier kunnen we scherp zien, details en kleuren waarnemen. Buiten de gele vlek liggen de staafjes hier kunnen we grove beelden en grijs tinten waarnemen.
Uit de gegevens van Centraal Bureau voor Statistiek hebben 8% van de kinderen tussen de leeftijd van 7 tot 11 jaar dyslexie. Er is een relatie met dyslexie en oogstoornissen. Uit onderzoek blijkt dat buitenspelen een gunstige effect heeft op de oogbeweging. Tegenwoordig speelt de jeugd veel op de tablet, buiten spelen wordt minder gedaan dan vroeger.
Ooghartreflex
Oculo-cardiale reflex ook wel oog-hart reflex genoemd, heeft invloed op het hart. Wanneer een chirurg tijdens een strabismeoperatie (strabisme = scheelkijken) aanhaakt aan de oogspieren ontstaat de reflex, de hartslag verlaagd.
Filmpje: https://vimeo.com/147820888
De oogspieren zijn verbonden met sensorische zenuwen (zintuigelijke waarneming). De prikkel gaat naar het ganglion ciliare en gaat verder door de nervus opthalamicus is een tak van de 5ehersenzenuw (N Trigenimus). Vanuit de 5e hersenzenuw gaat de prikkel naar de 10e hersenzenuw (N Vagus). De 10e hersenzenuw staat in verbinding met het parasympathische zenuwstelsel, en doet de hartslag dalen.
Parasympaticus: actief in rust; doorbloeding gaat naar het verteringsstelsel, hartslag daalt, ademhalingsfrequentie daalt.
Orthosympaticus: actief in actie; doorbloeding gaat naar de spieren, hartslag stijgt, ademhalingsfrequentie stijgt.
De zenuwen hebben verschillende inklemmingsplekken die een osteopaat kent en behandelt. De belangrijkste regio’s zijn:
- Bovenste cervicale wervelkolom (C0-C2)
- Harde hersenvlies (dura mater, verloopt binnen de hersenen en het centrale zenuwstelsel)
- Bindweefsel rondom het oog (fascia orbitalis)
- Bovenrand van het oog (fissura orbitalis superior)
- Ring rondom de oogspieren (Annulus van Zinn)
- Veneuze bijholte ter hoogte van sella turcica van het os sphenoidale (sinus cavernosus)
- Vlies tussen de scheiding van de kleine hersenen en de onderste delen van de occipitaalkwab (Tentorium cerebelli)
Oefeningen voor je ogen:
- Je wijsvinger naar je neus bewegen en volg je vinger tot je neus 15x herhalen
- Houdt je wijsvinger ongeveer 10 cm voor je neus en observeer een vast punt ongveer 10 meter voor je op ooghoogte. Wissel het kijken af 1 sec. naar je wijsvinger (dichtbij), 1 sec. naar het vaste punt (veraf) 15x herhalen
- Voor het ontspannen van je bindweefsel rondom je ogen. Zit op een stoel met voor je een tafel, ellebogen gesteund op de tafel, leg je hoofd in je handen met je ogen ter hoogte van je pinkmuizen. Plaat je pinkmuizen zachtjes op je ogen, liever te zacht dan te hard! Dit kun je 30 seconden tot een paar minuten doen.
- LEKKER NAAR BUITEN! 🙂
Bronnen:
International Academy of Osteopathy module: craniaal-sacraal therapie IV neurocranium
Geen reactie's